آخرين تلاش‌ها براي حفظ يوز ايراني | استفاده از شرايط نيمه‌ اسارت و رحم ثانويه



 






  • آخرين تلاش‌ها براي حفظ يوز ايراني | استفاده از شرايط نيمه‌ اسارت و رحم ثانويه

    به گزارش همشهري آنلاين به نقل از ايسنا، امروز چهارشنبه 4 دسامبر روز جهاني يوزپلنگ است؛ گونه‌اي که تعداد آن در کشور ما بر اساس آخرين آمار رسمي منتشر شده در سال 2016 کمتر از 40 قلاده تخمين زده شده است. اين موضوع سبب شده است طي چند سال اخير با استفاده از روش‌هاي مختلفي از جمله حفاظت از زيستگاه‌ها و تکثير در اسارت، سعي در جلوگيري از انقراض اين گونه باارزش شود. سازمان حفاظت محيط زيست نيز از ادامه اقدامات خود در اين حوزه خبر مي‌دهد و پروژه بين‌المللي يوز در حال استخدام نيرو براي حفاظت از زيستگاه‌ها است.


    شهاب‌الدين منتظمي با بيان اينکه هدف اصلي و خواسته ما حفاظت از يوزپلنگ در زيستگاه‌هاي اصلي خود است، اظهار کرد: موضوع تکثير در اسارت منافاتي با عملکرد ما در زيستگاه اصلي ندارد. در حال حاضر سه قلاده يوز (دو يوز ماده به نام‌هاي ايران و دلبر و يک يوز نر به نام کوشکي)  در پارک طبيعت پرديسان داريم که امکان بازگشت به زيستگاه طبيعي خود را ندارند؛ بنابراين ما بايد از هر فرصتي استفاده کنيم تا بتوانيم اين گونه را در شرايط اسارت تکثير کنيم.


    مديرکل دفتر حفاظت و مديريت حيات وحش سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به اينکه پيش از اين از روش لقاح مصنوعي روي دلبر و کوشکي استفاده شده بود اما متاسفانه موفقيـت‌آميز نبود، تصريح مي‌کند: برنامه بعدي ما اين است که از شرايط نيمه‌ اسارت براي تکثير يوز ايراني استفاده کنيم. به اين صورت که مکاني را با وسعت حدود 1000 هکتار در حوالي استان يزد آماده و دلبر را به آن مکان منتقل کنيم تا بتواند با دو قلاده يوز نري که در استان يزد مشاهده شده است به‌صورت طبيعي جفت‌گيري داشته باشد.


    منتظمي ادامه مي‌دهد: چنانچه ايران نيز شرايط جفت‌گيري داشته باشد، مي‌توانيم او را هم به اين مکان منتقل کنيم البته اتخاذ اين تصميم نيازمند بررسي‌هاي بيشتر مانند انتخاب محل، نحوه جذب يوزهاي نر و . است.


    وي با بيان اينکه کوشکي نيز مي‌تواند به محل تعيين‌شده براي تکثير در اسارت منتقل شود، مي‌گويد: البته با توجه به اينکه کوشکي 12 سال دارد که سن بالايي محسوب مي‌شود، ممکن است نتواند در جفت‌گيري طبيعي عملکرد مثبتي داشته باشد.


    به گفته مديرکل دفتر حفاظت و مديريت حيات وحش سازمان حفاظت محيط زيست، استفاده از رحم ثانويه از ديگر برنامه‌هاي سازمان حفاظت محيط زيست براي يوز است. در اين روش از تخمک دلبر و اسپرم کوشکي، جنين آزمايشگاهي توليد مي‌شود و از يک ماده يوز آفريقايي به عنوان رحم ثانويه استفاده خواهد شد.



    • يوز ايراني آخرين شانس‌هاي خود را براي بقا دارد


    مرتضي اسلامي که از موسسان انجمن يوزپلنگ آسيايي است، يکي از اقدامات مهم براي حفظ يوز پلنگ ايراني را تکثير در اسارت مي‌داند و مي‌گويد: در کنار اين موضوع، حفاظت از زيستگاه‌ها نيز براي ما بسيار اهميت دارد. در حال حاضر پروژه بين‌المللي يوز در حال استخدام نيرو براي حفاظت از زيستگاه‌ها است و از سوي ديگر خريد پروانه چرا در زيستگاه‌ها به ويژه منطقه توران و مياندشت بايد ادامه داشته باشد. متاسفانه اين اقدام بودجه جاري و دائمي ندارد و هر زمان که بودجه‌اي براي خريد پروانه‌هاي چرا تامين شود اين اتفاق صورت مي‌گيرد.


    اين عضو انجمن يوزپلنگ آسيايي ادامه مي‌دهد: ايمن‌سازي جاده‌ها از ديگر اقداماتي است که بايد ادامه داشته باشد. در حال حاضر يک سمت جاده عباس‌آباد فنس‌کشي شده است و سمت ديگر آن در حال فنس‌کشي است.


    اسلامي در پايان مي‌گويد: متاسفانه چندي پيش جاده‌اي در حاشيه مياندشت در حال احداث بود که از کريدور مهاجرتي يوز عبور مي‌کرد. خوشبختانه جلوي ساخت اين جاده گرفته شد البته سازمان حفاظت محيط زيست بايد نسبت به اين گونه اقدامات هوشيارتر باشد. در حال حاضر يوز ايراني آخرين شانس‌هاي خود را براي بقا دارد و اگر طي دو يا سه سال پيش‌رو از اين شانس‌ها استفاده کنيم، مي‌توانيم به آينده يوز اميدوار باشيم.







مشخصات

  • جهت مشاهده منبع اصلی این مطلب کلیک کنید
  • کلمات کلیدی منبع : حفاظت ,استفاده ,اسارت ,ايراني ,آخرين ,تکثير ,سازمان حفاظت ,حفاظت محيط ,داشته باشد ,محيط زيست ,شرايط نيمه‌ ,شرايط نيمه‌ اسارت ,بايد ادامه داشته ,ايراني آخرين شانس‌هاي ,انجمن يوزپلنگ آسيايي
  • در صورتی که این صفحه دارای محتوای مجرمانه است یا درخواست حذف آن را دارید لطفا گزارش دهید.

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

Pilar Jeremy هيئت صاحب الزمان(عج) - حسین آباد عاشوری Jeff روان شناسی خرید اینترنتی پیشانی؛ گاه‌نوشته‌های فرهنگی حامد صفایی‌پور